Strategi portfolio KWSP tepat, jamin dividen konsisten

KUALA LUMPUR: Strategi mempelbagaikan portfolio pelaburan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) adalah langkah terbaik bagi menjamin aliran tunai kukuh dan pulangan dividen konsisten.
Menurut Pengurus Pelaburan Aberdeen Islamic Asset Management Hasif Murad, perubahan strategi sebegitu diperlukan dana itu dalam keadaan ekonomi dan pasaran yang mencabar ketika ini.
“KWSP berjaya menguruskan jangkaan dividen tahun ini dengan baik. Jika kita lihat rakan pelaburan lain, PNB dan Tabung Haji turut mengumumkan dividen sedikit rendah.
“Ia menjadikan pencarum bersedia dengan pembayaran dividen lebih rendah berbanding tahun lepas.” Katanya ketika dihubungi Astro Awani.
Ketua Pegawai Eksekutif KWSP Datuk Shahril Ridza Ridzuan pada Isnin berkata dana itu akan menumpukan kepada pelaburan aset swasta termasuk Infrastruktur, ekuiti swasta dan hartanah yang mampu memberikan pulangan konsisten.
Ujar Hasif, meskipun aset swasta kurang kecairan berbanding aset pendapatan tetap namun ia memberikan pulangan utuh buat dana itu.
“Portfolio pelaburan KWSP adalah konservatif dan ia amat bagus. Namun saya percaya ia akan meneruskan strategi mempelbagaikan portfolio pelaburan dalam aset alternatif seperti aset swasta, infrastruktur, ekuiti swasta dan hartanah.
“Kesemua aset ini kurang kecairan berbanding ekuiti atau bon, namun ia memberikan pulangan stabil jadi ia mungkin lebih baik bagi KWSP.”katanya sambil menambah KWSP dijangka terus mengekalkan pelaburan dalam pendapatan tetap yang merupakan asas pelaburan aset KWSP sejak sekian lama.
Hasif berkata bayaran dividen KWSP dijangka lebih tinggi sekiranya prestasi Bursa Malaysia lebih baik tahun ini seperti yang dimahukan dana terbesar negara itu.
SUMBER : Astro Awani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s