BURSA MALAYSIA

Bursa Malaysia adalah sebuah syarikat pemegang bursa yang ditubuhkan pada 1973 dan disenaraikan pada 2005. Hari ini, ia adalah antara bursa terbesar di ASEAN, yang menjadi tuan rumah kepada lebih daripada 900 syarikat merentasi 60 aktiviti ekonomi. Syarikat-syarikat daripada sektor ekonomi yang disenaraikan sama ada di Pasaran Utama untuk syarikat terkemuka dengan modal besar, ataupun di Pasaran ACE untuk syarikat baru berkembang yang terdiri daripada pelbagai saiz. Bursa Malaysia menggunakan nilai-nilai FTSE Bursa Malaysia KLCI sebagai indeks utamanya.

Bursa Malaysia menjalankan tukaran bersepadu sepenuhnya, menawarkan pelbagai jenis kemudahan berkaitan tukaran termasuk penyenaraian, perdagangan, penjelasan, penyelesaian dan perkhidmatan depositori. Bursa Malaysia menawarkan pelbagai jenis ekuiti, derivatif, produk Islam, bon dan juga luar pesisir serta menyediakan pelbagai jenis pilihan pelaburan global.

Dalam membantu pembangunan pasaran modal Malaysia, Bursa Malaysia komited untuk menyediakan infrastruktur diperlukan bagi mewujudkan pasaran yang kompetitif dan cergas di peringkat global.

Sumber : Laman web Bursa Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s